Evening Reflections

Storkyrkan, Stockholm

Söndag 2 juni 2024

Biljettpris: 180 kr (rabatter finns för pensionär och barn/ungdom/studerande)

Observera att inga stora väskor, ryggsäckar och resväskor får medtas in i kyrkorummet!

Om konserten

Storkyrkans Kammarkör bjuder i sin sommarkonsert ”Evening Reflections” på ett program med Hugo Alfvéns musikskatt i centrum. Flera av verken som framförs beställdes till Hugo Alfvens 150-årsjubileum 2022 och uruppfördes 19 november 2022 i Berwaldhallen.

I Staffan Storms Evening Reflections uppstår motiv ur Alfvéns stycke Aftonen i ny kontext. Underfundig och vacker variation på kända melodier är Ulrika Emanuelssons Alfvén-inspirerade arrangemang Johansson – Lyriska lekar i folkton.

Anna-Karin Klockar är bördig från Dalarna och hörde under uppväxten ofta Alfvéns stycke Limu, limu, lima sjungas av Hanser Lina Göransson, en operasångerska som var återkommande solist i den av Hugo Alfvén bildade Siljanskören. Anna-Karin Klockars arrangemang av detta stycke uruppfördes av Radiokören.

Vi får också höra Judith Binghams A Night-Piece, en omarbetning av psalmen ”Gläns över sjö och strand” av Ivar Widéen och Viktor Rydberg. Stycket uruppfördes i Västerås domkyrka 2018. Även i Storkyrkan får vi ta del av ett uruppförande. Det pinfärska körstycket är skrivet av Alvin Vikman, som tog examen från kompositionslinjen vid Musikhögskolan i Piteå våren 2023.

Ur programmet

När skogar och berg speglas i Siljans vatten, kan man föreställa sig en liknande spegelreflektion av Alfvéns ”Aftonen”. ”Evening Reflections” är en ljudstudie där man känner igen motiv som dyker upp i nya sammanhang. Kanske känner du något under ytan?

Staffan Storm (f. 1964) är kompositör och professor i musikteori och komposition vid Musikhögskolan i Malmö. Sedan 2020 är han medlem av Kungliga Musikaliska Akademien. Han har en rik och varierad verklista som inkluderar allt från solostycken och kammarmusik till orkesterverk och opera. På senare år har vokalmusik fått en central roll i hans produktion.

Anna-Karin Klockar tog examen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1985. Efter avslutade studier flyttade Anna-Karin till Rom, där hon arbetade i 25 år med klassisk-, folk-, och kommersiell musik. Hon har studerat piano, orgel och cello och har dirigerat kör i både Italien och Sverige. Mycket av Klockars arbete i Italien var inom film- och tv-industrin där hon samarbetade med Luis Bacalov, Riz Ortolani, Bruno Zambrini, Pino Donaggio och Maurizio Abeni. Anna-Karin bor numera i Falun. År 2014 vann hon Svenska kyrkans kompositionstävling med med Missa Dalecarliensis, och år 2016 vann hennes Speeches Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award. Hon har också vunnit Polyphonos-tävlingen (Seattle) 2017.

Klockar kommer från Orsa och tillbringade somrarna i en fäbod där hennes farmor kulade. Hon hade hört melodin ”Limu limu lima” många gånger när hon växte upp. Någon berättade för Klockar att den sjöng Hanser Lina Göransson som fanns i Orsa musikliv när Klockar var tonåring.

Göransson var Alfvéns främsta solist i Siljanskören och blev sedemera operasångerska på Kungliga Operan och debuterade i Mascagnis Cavalleria rusticana/På Sicilien ihop med med Jussi Björling.

Det är oklart var melodin kommer ifrån. ”Limu limu lima” kan vara en folkvisa från Älvdalen, en vallvisa eller en Mariavisa. Det finns flera Lima både utanför Leksand och i Västra Dalarna.

Ulrika Emanuelsson är tonsättare, dirigent och sångare utbildad vid Malmö Musikhögskola med examen 2007, boende och verksam i Lund. Hon har en även en rytmikpedagogexamen samt sångstudier i New York och Budapest. Under kompositionsutbildningen studerade hon för professorerna Hans Gefors och Rolf Martinsson, Kent Olofsson, Björn-Tryggve Johansson samt Luca Francesconi.

Emanuelsson har här inspirerats av hur Alfvén byggde upp Midsommarvaka på inte mindre än sexton folkmelodier där Alfvén sagt att han ”gjorde lite som han ville”. I ”Johansson” känner vi igen inte minst ”Roslagsvår” och ”Uti vår hage”.

Konsertlängd 1 timme

Storkyrkans Kammarkör