Lucia i Storkyrkan och S:t Jacobs kyrka

S:t Jacobs kyrka

lördag 9 december 2023
kl. 15:00
kl. 17:00

onsdag 13 december 2023
kl. 18:00
kl. 20:00

Storkyrkan

tisdag 12 december 2023
kl. 18:00
kl. 20:00

Obs. vid biljettköp att Storkyrkans Kammarkör under ledning av Helene Stureborg endast sjunger vid de konserttillfällen som anges ovan. Övriga luciakonserter i Storkyrkan och S:t Jacobs kyrka ges av S:t Jacobs Vokalensemble och körer från Stockholms musikgymnasium/Kungsholmens gymnasium och Adolf Fredriks musikklasser.

Om konserten

Lucia är en älskad tradition med en lika dramatisk som brokig historia. Helgonet Lucia från Syrakusa skulle enligt legenden brännas på bål för sin kristna tro, men tack vare ett mirakel vek lågorna undan.

Namnet Lucia kommer av latinets lux (ljus) och i den folkliga föreställningsvärlden förknippades Lucia, genom ljudlikheten, ibland med Lucifer. Det vilade något övernaturligt över Luciagestalten – kanske var hon en bergfru som anförde Lucianattens väsen.

Seden med en vitklädd Lucia som uppvaktar på morgonen togs i bruk i slutet av 1700-talet. Då hade hon änglavingar och ljusstakar i händerna. Vid förra sekelskiftet antog Lucia sin nuvarande karaktär och efter första världskriget blev Luciatågen alltmer vanliga i Sverige. Själva Luciasången härstammar från Italien och fick svensk text på 1920-talet. Lucia har sedan dess blivit en världsberömd svensk tradition som firas i skolor, kyrkor och konsertsalar. Sedan många år väcks också årets Nobelpristagare med sång, kaffe, pepparkakor, vita särkar och tända ljus på sina hotellrum.

Till Storkyrkan och S:t Jacobs kyrka vallfärdar människor varje år för att uppleva luciafirande när det är som bäst. I skenet av luciakronan och de levande ljusen sjunger några av Stockholms bästa barn- och ungdomskörer, däribland Storkyrkans Kammarkör och församlingens lite äldre kör S:t Jacobs Vokalensemble, de älskade sånger som hör till den speciella svenska traditionen med Lucia- och Staffansfirande. Luciatåget gör entré och ljuset lyser upp det allra djupaste mörker. I våra unika kyrkorum – Storkyrkan med sin medeltidsmystik alternativt S:t Jacobs kyrkas barockprakt – får du en upplevelse utöver det vanliga.

Konsertlängd 1 h

Medverkande

Storkyrkans Kammarkör
Helene Stureborg dirigent

Similar Posts